GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

LANGLØP

Ørkenløperen

Thomas Stordalen begynte å løpe for under tre år siden. Neste år skal han gjøre det ingen nordmann har gjort før ham: fullføre fire av verdens tøffeste ørkenløp i løpet av ett år.

 THOMAS STORDALENBegynte å løpe i 2013.Maraton: 11Ultra: 9Lengste løp: Bislett 24-timers, 142,5 kilometer, 262 runder (2014)Mål i 2015: Forbedre tiden på Bislett 24-timers i november.Mål i 2016: Første nordmann til å gjennomføre 4 Desert Grand Slam, fire knalltøffe ultraløp i løpet av ett år – 4x250 km.Instagram: @thostord For snaue tre år siden gjorde Thomas Stordalen en helomvending i livet sitt. Han gikk fra å være overvektig og misbruker av rusmidler til å bli en bokstavelig talt ultraseriøs løper. Siden den gang har han gått ned 35 kilo og fullført en haug med maraton og ultraløp med stil og utrolige tider. Nå har han bestemt seg for å heve lista ytterligere – så høyt at du trenger en god kikkert for å se den. I 2016 skal han bli første nordmann til å fullføre fire knalltøffe ørkenløp i løpet av ett kalenderår, i praksis syv måneder. Hvert løp er seks dager og 250 kilometer, og vil foregå under ekstreme forhold i Sahara i Namibia, Gobi i Kina, Atacama i Chile og Antarktika.

Så kan man jo spørre seg – og ham:

 

– Hvorfor i all verden så hårete?

– Helt siden jeg var liten har jeg vært fascinert av eventyrere, Thor Heyerdal og sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay – mennesker som gjør ting som ikke har blitt gjort før. Men det har vært helt unaturlig for meg å tenke i de baner inntil 4 Deserts dukket opp. Jeg har sett dokumentaren «Desert Runners» flere ganger, og da jeg så filmen sammen med forloveden min sa hun: «Det må vel være noe for deg.» Og jeg tenkte at ja, det kan kanskje være noe en gang i fremtiden.

 

– Og så ble fremtiden allerede neste år?!

– Jeg sluttet i jobben min og begynte å leke med tanken om å gjøre noe helt crazy i 2016, kanskje noe som ingen nordmann har gjort før. Og da begynte jeg å tenke på ørkenløpene som noe jeg kanskje kunne gjøre i 2017. Men så fant jeg ut at man bare kan gjøre det annet hvert år, så neste mulighet igjen var i 2018. Det var for langt frem, mens 2016 ble veldig kort. Jeg spurte coachen min, Sondre Amdahl, om det ville være mulig for meg å gjennomføre dette neste år, og han sa: «Kjør på.» Og da bestemte jeg meg.

 

– Just like that?

– Jeg hadde ingen formening om hva det ville koste, hva jeg måtte gjøre – det var sekundært. Jeg er opptatt av: Bare ta et valg. Bestem deg. Veien blir til mens du går. Så jeg bare bestemte meg.

 

–Du er ikke akkurat noen typisk ørkenløper?

– Nei, det kommer til å bli et spennende tema, det at jeg er så stor. Det er så mye fysisk masse som skal flyttes. Jeg får mange spørsmål om hvordan jeg som er så fysisk stor, klarer å bevege meg så fort over så lang tid uten å bli skadet. Det er et mysterium for mange. Og det er jo kult at det faktisk er mulig selv om du ikke har de fysiske forutsetningene. Det meste er mulig med hardt arbeid over tid, tålmodighet, målbevissthet og viljestyrke. Det har tatt lang tid å komme dit jeg er i dag. Jeg begynte jo ikke med 120 km i uka, men jeg har bygget det sakte, men sikkert opp, kroppen har blitt vant til det, den tåler all treningen, jeg er flink til å hvile, sove, spise. Hvile og restitusjon er minst like viktig som treningen. Der har mange mye å lære. Når du får fremgang får du mye motivasjon av det, og det er fristende å flytte grensene og klare mer på kortest mulig tid, men da er også faren for utbrenthet og skader i mye større grad til stede. Du må være rå på å hvile og lytte til kroppen.

 

– Hvordan skal du trene fysisk?

– Det blir veldig mye løping, naturligvis. Det blir nok ikke så veldig annerledes opplegg enn om jeg skulle løpt et annet etappeløp under normale forhold. Det vil bli perioder med mye mengde, så blir det variasjon i både fart, lengde, intensitet, litt trening i snø – det sies at å løpe i snø er litt som å løpe i sand. Jeg skal på treningsleir på Grand Canaria og løpe opp og ned noen fjell og i sanddynene i Maspalomas. Det vil være mye styrketrening, mye trening av kjernemuskulatur, jeg kommer til å spinne, sykle, svømme og drive med yoga. Jeg skal implementere andre former for trening for å bygge variasjon og allsidighet i muskulaturen. Det er viktig å gjøre andre ting også som kan gjøre meg sterkere som løper. Det er motiverende å tenke på at det ikke bare blir løping, men mye annet gøy også.

 

«Når jeg står på startstreken, etter fire måneder med blodslit, da skal jeg bare få ut den knallharde jobben jeg har gjort hele vinteren – da er jeg i mitt livs form, og da skal jeg bare ut og nyte reisen og opplevelsen, og stole på at treningen funker, for det vet jeg at den gjør.»– Hva blir de største utfordringene?

– Varmen kommer til å spille en stor rolle. Når du skal løpe i over 40 varmegrader, er det en ny opplevelse for kroppen. Et par uker før det første løpet begynner i mai skal jeg på en treningsleir i England i varmekammer, et senter hvor det er tredemøller og fagpersonell, og de kan måle hvordan kroppen reagerer. Når jeg står på startsstreken i Namibia den 1. mai skal jeg være helt trygg på at jeg klarer å takle varmen.

– Men det er viktig å huske at teknikken jo er den samme. Jeg skal faktisk bare løpe og gå med staver, som jeg har gjort utrolig mange ganger. Man må ikke gjøre det mer komplisert enn det er. Det er bare omgivelsene og omstendighetene som er annerledes. Jobben vil jeg ha gjort mange måneder i forkant – jeg vil ha trent og øvd, trent og øvd, trent og øvd. Når jeg står på startstreken, etter fire måneder med blodslit, da skal jeg bare få ut den knallharde jobben jeg har gjort hele vinteren – da er jeg i mitt livs form, og da skal jeg bare ut og nyte reisen og opplevelsen, og stole på at treningen funker, for det vet jeg at den gjør.

 

– Tenker du av og til «hjelp, hva har jeg gjort»?

– I sommer slo det meg et par ganger. Jeg hadde sagt ja til en jobb i Zurich som jeg visste ville ta forferdelig mye tid. Og da lurte jeg på hvordan jeg skulle få tid til å trene så mye samtidig som jeg skulle jobbe så mye. Hvordan ville kroppen reagere på å jobbe knallhardt mellom disse løpene når kroppen trenger hvile, avkobling og restitusjon. Jeg var litt bekymret, men det løste seg ved at jeg bestemte meg for ikke å ta jobben.

 

– Et tøft valg å si nei til jobb?

– Det er veldig tøft. Det ville finansiert både det ene og det andre. Men jeg tenker at når du først bestemmer deg for en ting, skal du være tro mot det målet og den drømmen.  Jeg har en ganske klar plan på hva det vil generere av jobb senere. Jeg er helt overbevist om at jeg kommer til å bli en ettertraktet foredragsholder etter dette. Det å få folk til å tro mer på seg selv og sine verdier og hva de er verdt er viktig for meg. Jeg tror ikke alle mennesker er like opptatt av hvem de er og hvor de er på vei, mens jeg mener at alle kan få et fantastisk bra liv hvis man bare jobber for det og går litt ut av boksen og ser hva som er der ute. For meg er det viktig å kunne stå opp hver dag og ha lidenskap i livet, kjenne at det jeg driver med gir meg energi og at jeg blir glad av å drive med det.

 

– Men du er da avhengig av sponsorer – hvordan takler du deres forventninger?

– Min åpenhet rundt mine kvaliteter har alltid vært stor. Jeg kommer ikke til å vinne et stort maratonløp eller et stort ultraløp. Det er per i dag ganske utenkelig og veldig langt frem i tid. Det er nok ikke prestasjonen i seg selv, det å komme på pallen, som er viktigst for mine samarbeidspartnere. For meg er det viktig å kunne gi noe tilbake og tilføre dem noe. Jeg kan bidra med foredrag, fagkunnskap, motivasjon, inspirasjon og ved å være et godt, sunt forbilde. Jeg skal selvfølgelig gjøre mitt beste, men det handler mer om å vise vei for andre som har vært eller er i samme situasjon som meg, som har det tøft og ikke har den rette troen på seg selv. Som synes det er vanskelig å stå opp om morgenen og ha visjoner i livet. Jeg vil at folk skal tenke: «Hvis Thomas klarer det, da klarer jeg det også.»

 

Les OGSÅ: om Thomas og 4 Deserts

Les OGSÅ: Thomas beste løpetips

Les også: hold deg skadefri

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!