GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

RULLESKI

På tide å prøve rulleski?

Synes du rulleski ser morsomt ut, men aldri våget å prøve? Her er tipsene som hjelper deg i gang!

En forsiktig start

Uansett hvor god du er i langrenn, tar det litt tid å tilegne seg rulleskiteknikken, så i starten lønner det seg å begynne i et terreng som er enkelt å beherske. Gjerne en vei eller en plass som er relativt flat og trafikkfri. Vær tålmodig og bruk tid på å venne deg til rulleskiene. Det viktigste er å finne balansen og å øve på å bremse. Bremsing på rulleski skjer ved at du fører skiene fra hverandre i en bred beinstilling, for så å ploge med å trykke hardt ned på hælen.

Har du klassiske ski kan du øve på staking, dobbelttak med fraspark og diagonalgang. På skøyteski øver du på staking, enkeldans, dobbeldans og padling. Etter hvert som du føler deg tryggere kan du forlenge turene og perfeksjonere teknikken.

Du bør alltid bruke hjelm, briller, hansker og refleksvest når du går på rulleski. Tren på balanse og lær deg å svinge, samt en effektiv bremseteknikk før du begir deg ut på veiene.

 

Teknikkene på rulleski

Klassisk:

Staking og dobbelttak med fraspark er de vanligste teknikkene å bruke når man går klassisk på rulleski. Dette føles også relativt likt som på snø. Diagonalgang er mindre brukt, og stort sett kun i bratte bakker. I og med at man ikke har spor som holder skiene på plass, krever det en del trening å føre skiene riktig og unngå vingling.

 

Skøyting:

Skøyteski er kortere enn klassiske, de ruller litt lettere (avhengig av hvilken hjultype man benytter) og de har smale hjul. Skøyteski er perfekte for nybegynnere som skal lære seg å beherske rulleski, men brukes også av løpere på alle nivåer. Her kan du velge mellom flere teknikker som padling, enkeldans og dobbeldans, i tillegg til staking. En skøyteski kan derfor være mer allsidig enn klassiske rulleski. De smale hjulene på skøyteskiene krever mer balansetrening, men det lærer man ganske fort.

 

Staking:

Ved staking er det viktig å huske på å bruke hele kroppen og ikke bare armene. Mage og overkropp har store muskelgrupper som med fordel kan brukes under staking. Lås armene i startene av stavtaket, og bruk mage og overkropp for å trekke deg frem. Hvor stavene skal settets ned varierer med fart og terreng. Ved lave hastigheter på flater, settes stavene mellom forhjul og sko. I motbakker kan stavene settes ved bindingene, og i høy hastighet settes de ved eller foran forhjulene. Her må man føle seg frem, det viktigste er at du føler at du får kraft gjennom hele stavtaket. Legg trykk på stavene med en gang de treffer bakken, hold høy frekvens på stavtakene og ikke bøy deg for langt ned.

 

Bremsing:

Bremsing kan være en utfordring i starten. Det går an å ploge på asfalt, men det er ikke like lett som på snø. Av og til er grusen på veiskulderen eneste løsning. Det sikreste i starten er å velge flate strekninger, og å ta av skiene der det blir for bratt.

Du bør aldri gå fortere enn at du kan bremse ned med god margin hvis en fare oppstår. Når du ploger på rulleski, går du ut i en bred beinstilling for så å ploge svakt inn. Du vil da være mer stabil og ha mindre sjanse for å krysse skiene, enn ved en smalere beinstilling. Øv deg under trygge forhold og øk utfordringene etter hvert.

 

Les også: BEDRE SKITEKNIKK PÅ 1-2-3

Les også: 10 TIPS FOR RULLESKIBRUKERE

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!