GO+

GO+

GO+

GO+

GO+

INFORMASJON

GO+

GO+

TRENING

KONDISJON

Du er godt i gang med treningen når en uforklarlig smerte stikker i siden og i verste fall ødelegger resten av økten. Hva gjør vi med hold?

Slik unngår du hold

De aller fleste har opplevd å få treningen avbrutt av hold, likevel vet vi lite om hva det faktisk kommer av. Mye tyder på at du er mer utsatt dersom du er utrent. Dårlig oppvarming virker også å ha en betydning, samt hvor mye og hva du spiser i forkant av treningen. Nøyaktig hva som skjer med kroppen når du får hold har forskerne fortsatt ikke funnet ut av, men det finnes noen teorier om hva som kan forårsake stinget. Blant annet ser det ut til at endring i tempo og endring av steglengden (for eksempel når du løper nedoverbakke) kan utløse hold i siden. Norsk Helseinformatikk sier dette om flere årsaker til smerten:

  • Risting og bevegelse, spesielt ved løping, kan medføre at vevet som støtter opp rundt de indre organene i bukhulen strekkes og dras, og en teori er at dette kan gi lokale smerter under ribbena.
  • Irritasjon i bukhinnen som omgir bukorganene er en nyere teori. Den ene hinnen dekker de indre organene, mens det andre laget er festet til selve bukveggen. Mellom de to lagene finnes det et tynt lag «smørevæske» slik at de to overflatene kan bevege seg mot hverandre uten smerte. Hold kan oppstå når det er friksjon mellom de to hinnene som følge av at magesekken er for full eller har nedsatt mengde «smørevæske», noe som også kan skje når magesekken er full.
  • Etter måltider får vi økt blodtilførsel til fordøyelseskanalen. En hypotese er derfor at hold skyldes en opphoping av blod i fordøyelseskanalen, ettersom blodtilførselen øker på grunn av økt puls ved fysisk aktivitet. Men det finnes ikke forskning som støtter dette.

Det er med andre ord ikke så lett å vite hva man skal gjøre for å unngå plagen, men god oppvarming og å unngå store måltid rett før trening, samt velge vann som treningsdrikk ser altså ut til å hjelpe.

 

5 enkle tips:

  1. Ikke spis et stort måltid rett før trening. Dersom du har spist et større måltid kan du gjerne vente minst to timer før du trener.
  2. Ikke spis fet mat eller drikk brus eller annen drikke med mye sukker i før trening.
  3. Drikk vann som tørstedrikke både før og under trening. Konsentrerte væsker som brus tømmer seg langsomt fra magesekken og sørger derfor for en full magesekk.
  4. Drikk lite av gangen, men drikk ofte mens du trener.
  5. Ikke slurv med oppvarmingen. Brå overganger kan gi hold.

 

Les også: slik blir du kvitt hold

FØLG OSS PÅ TWITTER @GOpluss

INSTAGRAM @GOpluss #gopluss

OM GOpluss.com

GOpluss er for alle som er glad i å trene. Vi skriver om trening, kosthold, motivasjon, utstyr, reiser. Vi har egen nettbutikk – og egen treningsdagbok!